Aktualności 

data publikacji: 17-02-2020 | 08:36data ostatniej modyfikacji: 17-02-2020 | 08:36Wytworzył: Tomasz Zdrowowicz
Naczynia żaroodporne - kontrola Inspekcji Handlowej17 lutego 2020
Naczynia żaroodporne - kontrola Inspekcji Handlowej
  • Inspekcja Handlowa sprawdziła blisko 200 partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła.
  • Miała zastrzeżenia do prawie 42 proc. z nich.
  • Nieprawidłowości to m.in. zbyt mała odporność na wysokie temperatury i brak instrukcji bezpiecznego użytkowania.


Wypowiedź Agaty Klusek-Dąbrowskiej z UOKiK – wyniki kontroli

Planujesz zakup naczyń żaroodpornych? Uważaj, Inspekcja Handlowa sprawdziła 191 partii takich produktów i zakwestionowała 80 z nich (prawie 42 proc.). Kontrola odbyła się w II kwartale 2019 r. u 54 przedsiębiorców z 13 województw. Inspektorzy sprawdzali głównie sklepy i hurtownie, ale byli też u kilku producentów, importera i pierwszego dystrybutora.

Najwięcej uchybień dotyczyło oznakowania. Z tego powodu inspektorzy zakwestionowali 73 partie produktów. Nieprawidłowości to przede wszystkim brak informacji o temperaturze, w jakiej można używać naczynia, niekompletne instrukcje bezpiecznego użytkowania i konserwacji, a w przypadku blisko jednej trzeciej zakwestionowanych produktów - całkowity brak jakichkolwiek oznaczeń i instrukcji. Wszyscy przedsiębiorcy dobrowolnie poprawili oznakowanie, większość zrobiła to jeszcze podczas kontroli.

Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie zostały wycofane ze sprzedaży. Po kontroli UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych. W dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

Kupujesz naczynia żaroodporne? Sprawdź, czy:


Wypowiedź Agaty Klusek-Dąbrowskiej z UOKiK - porady

  • na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać,
  • jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji,
  • naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
  • uchwyty można będzie trzymać np. przez rękawicę kuchenną, powinny być też wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
  • naczynie nie ma zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie.

Jeśli masz wątpliwości lub zastrzeżenia do kupowanych naczyń, zawiadom Inspekcję Handlową.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Biuro Prasowe UOKiK
pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa
Tel.: 22 55 60 246
E-mail: biuroprasowe@uokik.gov.pl
Twitter: @UOKiKgovPL

Pliki do pobrania

Liczba odwiedzin: 323701

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp.

Metryczka strony

Dostawca:

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp.
Ul. Kombatantów 34
66-400 Gorzów Wlkp.

telefon: (+48) 957225731
fax: (+48) 957200770
e-mail: info@wiih.gorzow.pl